Какво е oстеоартроза?

Остеоартрозата е заболяване, засягащо милиони хора по целия свят. При него се наблюдава износване на ставния хрущял, който осигурява нормалната функция на ставите и намаляването на количеството на вътреставната течност. Макар остеоартрозата да може да ангажира всяка става, най-често е засягането на гръбначен стълб, коленни, тазобедрени стави и малките стави на ръцете.
артроза на гръбначния стълб

Артроза на гръбначния стълб

Симптомите на остеоартрозата могат да бъдат овладяни, но ходът на заболяването е прогресивен и необратим. Активният начин на живот, поддържането на оптимална телесна маса и приемът на подходящи медикаменти могат да забавят прогресията на заболяването, да намалят болката и да подобрят ставната функция.
артроза на тазобедрена става

Артроза на тазобедрената става /коксартроза/

Симптоми

Симптомите на артрозата често се развиват бавно и се влошават с времето.

По-често срещаните оплаквания са:

 • Болка. Засегнатите стави стават болезнени по време или след натоварване.
 • Скованост. Ставната скованост е особено изразена след събуждане и обездвижване.
 • Повишена чувствителност при натиск в зоната на артрозно променената става.
 • Ограничен двигателен обем. Обикновено с прогресия на артрозата се наблюдава и ограничаване на обема на движение на ставата.
 • Феномен на прещракване. Често са налице звукови феномени при движение на ставата, описвани от пациентите като “пукане” и “прещракване” на същата.
 • Костни шипове. Представляват ектопични костни формирования в периферията на засегнатите ставни повърхности и често се опипват като уплътнения.
 • Оток. Предизвиква се от мекотъканното възпаление около ставата.

Кога да потърся лекарска помощ?

Ако имате ставна болка и скованост, които не отминават е необходимо да потърсите лекарска помощ.

Причини

За артроза на ставата говорим тогава, когато се наблюдава прогресивно увреждане на ставния хрущял. По този начин триенето се увеличава и води да пълно износване на хрущяла. При тежките артрозни промени той е напълно унищожен и се наблюдава триене на кост в кост.

Артрозата не е само износване на ставния хрущял, а състояние, засягащо цялата става и околоставните структури – съединителна тъкан, мускули, сухожилия, често съчетано с асептично възпаление.

Рискови фактори

Факторите, увеличаващи риска от остеоартроза са:

 • Напреднала възраст. Рискът от артроза напредва с възрастта.
 • Пол. При жените е налице по-голям риск за развитие на артроза, но все още не е ясно защо.
 • Наднормено тегло. То причинява не само повишено износване на ставите, поради подлагането им на по-голямо натоварване и натиск, но също и мастната тъкан продуцира протеини, които образуват болезнено възпаление в и около ставите.
 • Ставни увреди. Вътреставните увреди водят до повишен риск от остеоартроза на съответната става.
 • Повтарящ се стрес върху ставата. Ако по време на спорт или работа подлагате ставите си на повтарящ се стрес, това увеличава риска от развитие на артроза.
 • Генетично предразположение. Установена е генетична предиспозиция при някои хора към развитие на остеоартроза.
 • Костни деформитети. Някои хора са родени с костни деформитети и хрущялни малформации.
 • Метаболитни заболявания.

Усложнения

Артрозата е дегенеративно ставно заболяване, което се влошава с времето и често се проявява с хронична болка.

Ставната болка и скованост прогресират до степен да затруднят ежедневната дейност и влошават качеството на живот. Често в резултат на това се появяват депресии и нарушения на съня.

Диагноза

По време на прегледа се проверява наличието на основните симптоми на артрозата: болка, оток, ограничен и болезнен двигателен обем.

Образна диагностика

Лекуващият лекар може да препоръча:

 • Рентгенова снимка. Увредата на ставния хрущял не се вижда на рентгенова снимка, но за нея съдим индиректно по стесняването на ставната цепка и образуването на периферни остеофити /шипове/.
 • Ядреномагнитен резонанс. Изследването дава детайлен образ на изследваната става, но е важно да се отбележи, че не е метод на избор за стандартно диагностициране на артроза, а по-скоро за разграничаването и от други заболявания.

Лабораторни тестове

 • Кръвни тестове. Въпреки, че няма тест за остеоартроза, някои изследвания могат да отхвърлят някои причини за ставната болка като напр. ревматоиден артрит.
 • Анализ на ставната течност. Понякога се налага изтегляне на течност от засегнатата става и изследване на същата, за да се установи дали се касае за артроза или проблемът е подагра или инфекция.

Лечение

Остеоартрозата е прогресивно заболяване с необратим ход, но можем да забавим развитието и да облекчим оплакванията.

Медикаменти

 • Нестероидни противовъзпалителни средства /НСПВС/. Това са най-често използваните медикаменти за облекчаване на болката, отока и възпалението на артрозните стави. Възможно е да доведат до поява на странични ефекти като кървене, сърдечносъдови оплаквания, болки в стомаха, бъбречни и чернодробни проблеми.
 • Duloxetine (Cymbalta). Нормално използван като антидепресант, този медикамент намира приложение и за лечение на хронична, включително артрозна болка.
 • Кортикостеридни инжекции. Кортикостероидните инжекции могат да облекчат болката и възпалението в ставата. Процедурата е безболезнена. Препоръчително е да не се правят повече от три вътреставни кортикостероидни апликации годишно, тъй като прекаляването с тях може да доведе до влошаване на качеството на ставния хрущял в перспектива.
 • Смазочни инжекции. Хиалуроновата киселина е сходна с нормално съществуващата вътреставна течност и прилагането и локално в ставата води до облекчаване на болковата симптоматика.

Физикална терапия

 • Физиотерапевтът може да ви покаже упражнения, които да подсилят мускулатурата около засегнатата става, да повишат подвижността и и да намалят болката. Редовната физическа активност като вървене и плуване също може да е от полза.

Хирургично лечение

изкуствена тазобедрена става

Изкуствена тазобедрена става

коленни стави - сравнение

Сравняване на коленните стави

Ако консервативното лечение не помогне, може да се обсъдят и следните варианти:

 • Остеотомия. Ако промените засягат например вътрешната ставна цепка на колянната става, то може да се извърши оперативна намеса, с която натоварването да се прехвърли към по-запазената външна ставна цепка.
 • Смяна на ставата. Когато е налице пълно износване на засегнатата става, то единствения вариант е в заместването и с изкуствена. Днес това е рутинна операция с много добра успеваемост. Възможни усложнения са инфекции, тромбоемболии или разхлабване на протезата.

Промяна в начина на живот

Освен с медикаменти, можем да си помогнем като променим начина си на живот.

 • Упражнения. Ежедневната двигателна активност и практикуване на спорт повишава издържливостта и силата на мускулите. Може да се практикува колоездене, водна аеробика, разходки. Ако се почувства болка, натоварването се намалява.
 • Намаляване на телесното тегло. Дори минималното намаляване на телесното тегло води до облекчаване на болковата симптоматика на засегнатите артрозни стави.
 • Топло и студотерапия. И топлото и студеното могат да повлияят благотворно върху артрозната симптоматика. Топлината, особено влажната топлинамогат да релаксират мускулите и да облекчат болката. Студеното може да облекчи мускулните болки след упражнения и да намали мускулните спазми.
 • Капсаицин. Локалното приложение на капсаицин /екстракт от люти чушки/, приложен локално върху кожата може намали симптоматиката. Трябва да се прилага по три-четири пъти дневно за няколко седмици преди да се забележи осезаем ефект. След прилагането на капсаицин крем ръцете трябва да се измият внимателно.
 • Ортопедични стелки. Понякога употребата им помага за правилното преразпределение на натоварването в ставата и облекчава оплакванията.
 • Помощни средства. Те могат да преразпределят натоварването и да намалят товароносимостта на засегнатата става. Напримен бастунът може да намали стреса на коляното или тазобедрената става при вървене. Дръжте бастуна в ръката противоположна на крака, който боли.
 • Transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS). Това е метод на ниско волтажен електричен ток за облекчаване на болката. Води до краткосрочно облекчаване на болката при някои хора с коксартроза и гонартроза.

Алтернативна медицина

 • Акупунктура. Някои проучвания сочат, че акупунктурата може да облекчи болката и да подобри функцията при пациенти с гонартроза.
 • Глюкозамин и хондроитин. Проучванията не са единодушни в това дали те ефективно облекчават артрозната симптоматика и протектират ставния хрущял или става дума за ефект, сравним с плацебо.
 • Комбинация от авокадово и соево масло. Тези хранителни добавки – микс от авокадо и соеви масла е широко използвано в Европа за третиране на гонартроза и коксартроза. Действа като противовъзпалително средство и забавя износването на ставния хрущял.
 • Омега-3 мастни киселини. Омега-3, открита в някои риби може да намали ставната болка и подобри ставната функция.

Отзиви

Отдавна не съм срещала такъв професионализъм и отношение! Щастлива съм, че все има такива лекари. Доктор Атанасов е точно такъв! Изключително любезен и отзивчив! Обяснява обстоятелствено и подробно!

Дени Ж.

Доктор Атанасов и неговият екип бяха много внимателни към бебето ми. Той ми обясни всичко което прави на бебето и ми даде нужните съвети за правилно развитие на малката. Останах с много добро впечатление.

Ивета П.

Контакти
ж.к. Свобода
ул. ген. Никола Жеков 22
град София